Friday, October 30, 2009

berkelah di aidilfitri

setiap kali balik kampung padang, mesti ada makanan special dimasak khas. walaupun setiap kali aku balik sebenarnya tak de pun makanan special, tapi makanan special tu ada kalau aku balik dengan my sister ke, orang lain lah atau dengan kata lain kalau aku saje yang balik jawabnya makanan special perlu dirikues. tak pun kalau balik dengan Anna dapat makan air tangan Anna je lah. maklumlah ibu saya sangan busy mengambil tempahan baju. dia juga sibuk menjaga nenek yang sakit terlantar lumpuh separuh badan dekat 7 tahun dah. woh?? mencabar gila. melalut dah!

raya hari tu, kami ketandusan idea tak tahu nak bikin apa. disebabkan ada mak teh hazizan pulang dari ayer hitam, alor star so pemakanan secara berleluasa akan diamalkan. namun ketentuan telah dibuat dengan menghidangkan bufet tema ala kampung save bajet. so, sayur mayur kampung dijadikan sumber asas, iaitu pucuk paku menjadi sasaran. selain itu ada lagi masakan lain yan bisa membuatkan anda berasa 'eh sedap jugak masak cincai-cincai ni, tak perlu berempah bagai pun dah mendatangkan nafsu berahi terhadap amilase liur'.


disebabkan paksu dan maksu eksaited dengan gearbox, sup ini disajikan. sesapa yang ingin menambahkan kepekatan darah, sila hirup sup yang berkolestrol ini. lemak sekali! sekali hirup mesti rasa 'alanglah bestnya kalau ada mee hoon celur layan sekali mesti tambah 2 kali'.


ayam panggang untuk dimamah oleh para karnivor yang rakus. memang predators! asal potong je lesap.
ekceli nak fokus kat kerabu mangga. sedap! menjadi bualan setelah kulit perut menjadi terik, 'ish sedap mika kan makan kerabu nih rasa tak puas,nak makan lagi'.

kemremen jadi tak keruan, asal nak snap gambar terung bakar tuh. sungguh dilises kemanisan terung apabila berchemistry dengan sambal belacan.

kubis goreng dengan sedikit linangan kuah.
pucuk paku dimasak lemak. ini adalah kemuncak segala menu kerana pucuk paku ini dipetik khas oleh pak ngah alias tok ngah mat taib. sampai berdarah kaki dia kena gigit pacat.

satay besar. total 3 ekor ranap dimamah tanpa meninggalkan kesan bukti kes mahkamah syariah perceraian abby abadi. apa aku melalut nih? apa kaitan abby abadi dengan ayam panggang kami nih? ekceli rasa enak ayam panggang ni kian abadi di bibir kami. next, barbeku di taman sinaran hijau!

5 comments:

Anonymous said...

cedapppnya....wat seniri ka suma tu??


sir

Cik Faridah Huda said...

ayam ituuuu..telah mengganggu deria rasaku di alam maya....

SYED NAHAR said...

sir : lorr..masak seniri la..gotong royong (tapi rasanya aku just makan jek.. hahaha)

mek : deria rasa hang ni mudah sangat terganggu..hahaha..

Anonymous said...

bila try wat ayam bakar seniri xsesedap ayam bakar kg padang lah! apa petua pak ngah perap api jadi sedap???? hehehehe

ina

SYED NAHAR said...

rahsianya adalah :

1) lumur kunyit dulu baru garam. hahaha..
2) panggang dengan bara yg panas dan kurangkan asap. hahaha..
3) jgn panggang guna microwave. hahaha..
4) baca bismilah dulu. haha..
5) selalu balik-balik kan permukaan ayam. hahaha..

sume tu rahsia yg bukan fakta sebaliknya rekaan semata-mata.